Sposób przygotowania

Roztrzepałam 2 jajka dodając 1/3 łyżeczki soli, dosypałam mąkę - 6 czubatych łyżek, i cały czas mieszając dolewałam mleko i 2 łyżki oleju - mleka tyle, żeby ciasto było tak gęste jak śmietana, ale lejące. Odstawiłam ciasto na 15 min. po czym usmażyłam 6 dość grubych naleśników na patelni śr.21 cm - średnica patelni o tyle ważna, że miałam naszykowaną do zapiekania tortownicę tej samej wielkości. Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam na dnie kruszonymi orzeszkami ziemnymi, niesolonymi
Na farsz miałam 1 pierś kurczaka upieczoną, która została z poprzedniego dnia i ok.1 szkl. kawałeczków gotowanego mięsa z wywaru na zupę (z kurczaka) + 1 gotowana marchewka. Pierś pokroiłam w kostkę a gotowane mięso i marchewkę zmieliłam. Na 2 łyżkach oleju podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam 1 łyżeczkę suszonej papryki słodkiej w małych kawałeczkach, 5 niedużych pieczarek posiekanych w ćwierć plasterki, 3 garść posiekanej zwykłej surowej kapusty i poddusiłam aż wszystko zmiękło. Do miękkich warzyw dolałam 1 łyżkę sosu chili i dodałam przygotowane wcześniej mięso. Wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem mielonym. Dosypałam ok. 2 łyżek posiekanej zieleniny - szczypiorku i koperku.
W rondelku roztopiłam 1 czubatą łyżkę masła, dodałam do niej 1 czubatą łyżkę mąki pszennej, rozmieszałam i stopniowo dolewałam mleko - cały czas mieszając - mleka ok. 2 szkl. - całość zagotowałam i sos powinien się pogotować 3-4 min., powinien być niezbyt gęsty i lejący. Doprawiłam go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałam też ok. 1 szkl. startego żółtego sera i zdejmując z ognia mieszałam aż ser się rozpuścił.
Na dnie tortownicy ułożyłam jeden naleśnik, posmarowałam go dwiema łyżkami sosu, na to 2 łyżki farszu i znów 2 łyżki sosu - potem kolejny naleśnik, sos, farsz, sos...i tak do wyczerpania składników - na wierzchu powinien być naleśnik posmarowany resztą sosu. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min. a pod koniec pieczenia posypałam dwiema garściami startego sera.

Po wyjęciu z piekarnika trzeba zapiekankę odstawić aby nieco przestygła a właściwie zastygła bo inaczej rozpłynie nam się podczas krojenia. Najlepiej upiec ją nieco wcześniej a potem podgrzać ponownie. Podajemy krojąc w trójkąty jak tort, z dodatkiem jakiejś surówki...

Komentarze

  • 4
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ty to masz nietuzinkowe pomysły.Super!
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    taaa, na sprzątanie lodówki! :-)
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajne , racja na sprzatanie
  • 2
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    pięknie podane! i pomysł super!
  • 5
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Pomysłowe!
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny ten tort!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Super pomysł, a prezentuje się znakomicie:)
  • 4
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    roboty trochę jest, ale za to jaki efekt końcowy ;-) Pycha!!!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    darus

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    wygląda super:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    bardzo fajny pomysł!
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Ciekawy pomysł.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Danuta_Prorok

    fajna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wspanialy, mysle, ze podchwyce pomysl na jakas mniejsza imprezke dla gosci
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Sarenko, podchwycaj jeśli masz ochotę - farsz można zrobić dowolny a sama forma jest dość ciekawa i łatwa potem do podania
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kucharek122

    a chciałem podziękować pyzie rze dała mi komentarz i zapraszam do mnie na przepis na sos grecki winegret i na sos czosnkowy
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie ma za co :D
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ciekawa propozycja.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    aż ślinka leci na coś takiego:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pięknie podane
  • 0
    20151004_111418-1
    Opublikowano

    mileneczka5

    super przepis:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    fajne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    dodi

    super pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    ciekawe danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Milena

    Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dodi

    mniam, mniam
  • 0
    kawa-i-roze
    Opublikowano

    sezamek

    ale smaczny tort
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lis

    Pomysłowo i smacznie
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Dla mnie cos nowego

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !