Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

frykasy po kaszubsku

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak
włoszczyzna
jajko 3
mąka
cytryny 3
śmietanka 12-procentowa
ryż
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: frykasy po kaszubsku

Ugotować rosół, następnie do garnka wlać około 1 L rosołu, wsypać około 10 dag rodzynków, wlać wyciśnięty sok z 2 lub 3 cytryn, wsypać około pół szklanki cukru
do osobnego pojemnika wlać około 1 szklankę śmietanki, 3 żółtka, 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać aby nie było grudek
Do rosołu wlać około pół szklanki zimnej wody, wtedy przez sitko powoli lać do garnka rozrobioną mąkę, intensywnie mieszając by nie było grudek i się nie przepaliło. Zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem ewentualnie sokiem z cytryny. Smak musi być słodko- kwaśny. Tym sosem polać wcześniej ugotowany ryż
Bardzo smaczne POLECAM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.12.2014 09:41
bardzo smaczne
erym 08.09.2014 19:48
swietne danie...
Marta11 02.04.2013 16:54
na pewno bardzo smmaczne:)
bami 09.08.2011 17:41
Faktycznie frykasy :)
Joanna108
Joanna108 22.06.2011 07:41
interesujący ten kaszubski specjał !!!
angelika14 21.04.2011 17:01
bardzo interesujące zestawienie musi ciekawie smakować
angelika14 21.04.2011 17:01
bardzo interesujące zestawienie musi ciekawie smakować
Ewa111 14.03.2011 14:01
u na s całkiem niedaleko od Kaszub mówimy potrawka,bardzo smaczne
ajres 08.03.2011 13:22
dobre
m1monika 01.03.2011 14:13
super!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak