Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN:
drożdże 4 dag
cukier 2 łyżeczki
mąka 4 łyżeczki
mleko ciepłe
Ciasto:
mąka 1 kg
sól
mleko 2 szklanki
Farsz:
grzyby suszone 10 dag
pieczarki 1,3 kg
kapusta biała 1 mała
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw
tłuszcz do formy
jajko do smarowania pasztecików

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.

W tym czasie przesiać mąkę, posiekać kapustę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, grzyby suszone namoczyć.
Kapustę gotować w wodzie z dodatkiem kucharka i przyprawy do bigosu do miękkości. Pieczarki usmażyć na patelni.

Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Na patelni smażymy pieczarki, z pokrojonymi suszonymi grzybami (aż woda wyparuje), przyprawiamy mocno pieprzem, solą do smaku.
Gotową kapustę i grzyby dokładnie odsączamy, mieszamy razem, ew doprawiamy - farsz jest gotowy :)

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy formując prostokąty, dzielimy ciasto na małe prostokąciki, nakładamy farsz po skosie, 2 wolne rogi zwijamy do siebie. Paszteciki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 15.07.2012 18:38
ale pysznie wygladaja :)
IlonaAlbertos 21.05.2012 21:24
Wyglądają apetycznie.
Koper 03.10.2011 22:30
fajnie zawinięte, wyglądają obłędnie :)
Koper 03.10.2011 22:30
fajnie zawinięte, wyglądają obłędnie :)
goofy9 10.03.2011 10:52
uwielbiam takie paszteciki do barszczu czerwonego, cudo
Henryka2 05.02.2011 18:34
Jak ja lubię takie paszteciki!
MAR3STA 06.01.2011 20:51
takie eleganckie i bardzo smaczne;)
alaaa 29.12.2010 18:55
ładne ,ciekawie je zwinęłaś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak