Sposób przygotowania

1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z cukrem.Do przesianej mąki dodać drożdże, ubite żółtka.Wyrabiać ciasto.Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać.Odstawić w ciepłe miejsce.

2. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę.Dodać miód.Wymieszać.Następnie dodać roztopione masło, oraz bakalie.Na koniec ubić białka i dodać do masy.
Ciasto rozwałkować w prostokąt.Posmarować białkiem.Nałożyć masę makową i zwinąć w rulon.Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć strucla.Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 7
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Strucle makowe zawsze sprawiają mi kłopot... Więc na tak fantastycznie zrobione patrzę z lekką zazdrością:)
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    robię i lubię super
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Idealny przepis i przepiękne świąteczne zdjęcie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    wspaniale wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marta98

    dp kawki po obiedzie
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    uwielbiam makowiec
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobra słodkość.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !