Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z marcepanem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 op.
masło 1 kostka
cukier 1 szkl.
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
płatki migdałowe 250 g
mąka 4 łyżki
wiśnie 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z marcepanem

Z ciasta francuskiego wycinam 2 koła przy użyciu dużego talerza.
Farsz marcepanowy :
Połączyć masło, cukier, jajko, żółtko, zmiksowane w blenderze płatki migdałowe na grubszą mąkę, trochę mąki (ok.3-4 czubatych łyżek), wiśnie lub czereśnie, można bez. Na wycięte koło na środek nałożyć farsz, następnie nałożyć drugie koło i bardzo dokładnie skleić, podwinąć bo inaczej wycieknie!!!!!
Na środku zrobić otwór nożem, żeby wychodziła para. Posmarować białkiem, piec ok 25 minut do lekkiego zbrązowienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 26.07.2012 22:12
super
Juleczka20 08.04.2012 16:06
fajne
Papryczka 02.02.2012 10:03
apetyczne i pyszne
Elżbieta17 19.10.2011 15:30
Pięknie wygląda:)
monika154 26.09.2011 13:12
mniam mniam
kate.500 22.09.2011 11:09
pysznie wyglada
FAFIK 09.07.2011 20:51
Pycha
Misiabe 31.05.2011 15:09
super!!
jolaxa 12.02.2011 19:18
pycha
pigila
pigila 27.12.2010 13:55
slinka leci
Małgorzata113 26.12.2010 21:37
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak