Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka marynowana

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2 kg
woda 4-5 szkl
ocet 1 szkl
cukier 2 łyzki czubate
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
ziele angielskie
pieprz ziarna
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka marynowana

Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne.
Wodę zagotowujemy w garnku i dodajemy do niej ocet oraz sól i cukier.
Paprykę układamy ciasno w słoikach, dodajemy liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu i kilka ziarenek gorczycy, a następnie zalewamy zalewamy całość przestudzona zalewą. Na koniec do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy. Dodatkowo do słoików można dodacz ząbek czosnku i kawałek cebuli.
Zakręcamy dokładnie słoiki, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą (poniżej wieczka), wstawiamy na gaz i pasteryzujemy 15 minut. Po tym czasie z garnka wykładamy słoiki „do góry nogami” i pozostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 26.06.2013 22:10
Papryka jest zdrowa ale ja jakoś nie mogę jej jeść.
Magdalena/Madija 04.07.2012 11:23
pparyka na cały rok;)
smakowita 19.12.2011 15:48
uwielbiam taką paprykę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak