Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony i zapiekany w piekarniku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak wigilijna rybka to oczywiście karp! Zobacz przepis na karpia smażonego i zapiekanego w piekarniku. Tak przygotowane danie możesz zrobić dzień wcześniej zanim podasz go na stół.    

Składniki:

cebula 2 sztuki
sok z cytryny z 1 lub 2 sztuk
mąka do panierowania
jajko 2-3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
masło 100 gramów
olej do smażenia
filet z karpia 3-4 płaty

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony i zapiekany w piekarniku

Karp smażony na patelni, a następnie zapiekany w piekarniku jest bardzo soczysty i delikatny, a mięso rybki wręcz rozpływa się w ustach. Sprawdź jak najlepiej przygotować go na wigilijną kolację.

1. Filet z karpia pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na każdym kawałku pokrojoną w krążki cebulę, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

2. Po tym czasie zdjąć cebulę, oprószyć karpia z obu stron solą i pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

3. Usmażonego karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdy kawałek położyć odrobinę masła, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni na około 15 - 20 minut.

Przepis na karpia smażonego i zapiekanego w piekarniku pozwala przygotować rybę dzień wcześniej. Przed podaniem wystarczy podpiec go z cebulką. Pozwoli to zachować większy porządek i uniknąć pryskającego w kuchni tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grubaaga 07.12.2023 00:50
Czy, po obsmażeniu ryby, można ja zosatawić i dopiero na drugi dzień opiec , jak w przepisie?
plocia 10.04.2013 23:14
Smażone ryby to ja uwielbiam i ta chrupka skórka
smakowita 11.08.2012 22:29
pyszności !
smakowita 11.08.2012 22:29
pyszności !
smakowita 11.08.2012 22:29
pyszności !
smakowita 11.08.2012 22:28
pyszności !
bami 17.10.2011 21:23
@PaniMISIOWA, moja mama kupiła w sklepie rybnym :)
PaniMISIOWA 17.10.2011 12:27
Gdzie kupiłaś filet z karpia? Bo ja nigdy nie widziałam, a z chęcią bym kupiła.
Ziabela 22.08.2011 13:05
wspomnienia świątecznego czasu.. bezcenne
pacpaw 09.06.2011 12:59
szczególnie karpie, szkoda że gdzieś mi się w stawie \"pochowały\"
magical66 05.02.2011 13:28
lubie ryby smażone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak