Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki lukrowane

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód pszczeli 3-4 łyżki
woda 1 łyżka
mąka 30 dag
margaryna 1 łyżka
cukier 8 łyżeczek
jajko 1
lukier
tłuszcz do formy
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki lukrowane

Miód, przyprawę do piernika zrumienić na patelni (pięknie pachnie), dodać łyżkę wody, odstawić do wystudzenia. Mąkę wysypać na blat, dodać cukier, margarynę - rozdrobnić nożem, zrobić dołek, dodać jajko, ostudzony miód, sodę oczyszczoną wymieszaną z 2 łyżkami wody, ugnieść ciasto na jednolitą masę, odstawić do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać kształty (u mnie kółeczka), ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze (można górę posmarować jajkiem) Piec ok 10 minut w temp 150 stopni. Po wystudzeniu ozdobić lukrem ciasteczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.03.2012 10:12
pycha
beatkaa153 11.09.2011 20:12
pyszne
Ela15 07.08.2011 14:03
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak