Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z suszonymi prawdziwkami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z suszonymi prawdziwkami.

składniki:
* 5 płatów śledziowych solonych
* 3 duże garści suszonych prawdziwków
* 2 duże cebule
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sok z 1/2 cytryny

* pieprz mielony
* szczypta cukru
* 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
* olej do smażenia

Grzyby namoczyć w ok.1 ,5 szklanki wody. Po ok.2 godzinach gotować ok. 30 minut do miękkości. Osączyć ale wody z gotowania grzybów nie wylewać.
Płaty śledziowe namoczyć na ok. 2 godziny (czas moczenia w zależności od tego, jak bardzo są słone).
Osączyć,pokroić w ok.2 cm paseczki.
Cebule obrać i pokroić w półplastry.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i poddusić, dodać prawdziwki i przesmażyć razem. Podlać ok. 1 szklanki wywaru z gotowania grzybów, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz, sok z cytryny i paprykę słodką. Dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu wymieszać ze śledziami i odstawić na ok. 2-3 dni,aż smaki się przegryzą. A warto poczekać, bo śledzie są pyszne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof18
Krzysztof18 20.10.2011 13:21
superackie
misia53 10.01.2011 13:29
Ciekawa jestem tego smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak