Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w śmietanie.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone
cebula biała
jabłko winne
śmietana 12%
ogórki konserwowe

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie.

składniki:
* 5 płatów śledziowych solonych
* 1 duże winne jabłko
* 3 ogórki konserwowe
* 1 duża cebula
* 400 ml śmietany 12 %

* 1 czubata łyżka majonezu
* sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu
* 1 płaska łyżeczka cukru pudru
* pieprz mielony do smaku

Śledzie namoczyć na ok. 2 godziny (czas moczenia zależy od tego, jak słone mamy śledzie).
Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ostudzić.
Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć ze skórką na grubej tarce jarzynowej i skropić je sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić na kawałki ok. 3 cm, dodać cebulę, ogórki i jabłko.
Śmietanę wymieszać z majonezem, cukrem pudrem i pieprzem. Połączyć ze śledziami. Odstawić do lodówki na 2 dni. Co dzień przemieszać śledzie ze śmietaną. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 12.08.2011 09:20
bardzo lubię takie
Sarenka 08.03.2011 22:44
A ja jadlam, dawno temu i smakowaly mi.
misia53 01.01.2011 22:36
Sledzi w śmietanie nie robiłam , zawsze mieszałam z majonezem
pigila
pigila 26.12.2010 15:14
Mam podobny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak