Sposób przygotowania

składniki:
* 5 płatów śledziowych solonych
* 1 duże winne jabłko
* 3 ogórki konserwowe
* 1 duża cebula
* 400 ml śmietany 12 %

* 1 czubata łyżka majonezu
* sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu
* 1 płaska łyżeczka cukru pudru
* pieprz mielony do smaku

Śledzie namoczyć na ok. 2 godziny (czas moczenia zależy od tego, jak słone mamy śledzie).
Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ostudzić.
Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć ze skórką na grubej tarce jarzynowej i skropić je sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić na kawałki ok. 3 cm, dodać cebulę, ogórki i jabłko.
Śmietanę wymieszać z majonezem, cukrem pudrem i pieprzem. Połączyć ze śledziami. Odstawić do lodówki na 2 dni. Co dzień przemieszać śledzie ze śmietaną. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Mam podobny przepis
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Sledzi w śmietanie nie robiłam , zawsze mieszałam z majonezem
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    A ja jadlam, dawno temu i smakowaly mi.
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    bardzo lubię takie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !