Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
mąka pszenna
karp świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony.

składniki:
* 2 karpie po ok.1,5 kg
* jajka do panierowania (ok. 5 sztuk)
* mąka do panierowania
* olej do smażenia

* kostka masła
* sól
* pieprz cytrynowy
* 1/2 cytryny

Karpie sprawione kroimy w dzwonka, lub filetujemy. Płuczemy dokładnie i osączamy. Lekko przecieramy połówką cytryny.
Każdy kawałek lekko solimy z dwóch stron i prószymy pieprzem cytrynowym.
Rozgrzewamy olej, wkładamy kawałek masła.Na rozgrzany tłuszcz wkładamy porcje karpia panierowanego kolejno w mące, jajkach i znów w mące. Smażymy z obu stron. Kolejne porcje smażymy na świeżym tłuszczu.
Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku kładziemy wiórki masła i zapiekamy w 200 stopniach ok. 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 24.01.2012 19:27
pycha
Zoso 26.12.2010 10:41
Jak w domu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak