Sposób przygotowania

składniki:
* 5 garści prawdziwków suszonych
* 12,5 dag masła prawdziwego
* 1 duża cebula
* 1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej

* 1 listek laurowy
* 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
* natka pietruszki
* sól, pieprz

Grzyby namoczyć w 3 litrach wody. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości z przyprawą uniwersalną i listkiem laurowym ok. 30 minut, przecedzając wcześniej, by usunąć ew. zanieczyszczenie z grzybów.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle, zasypać mąką i dobrze rozmieszać. Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków. Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Jak dożyję do następnego roku to zrobię grzybową na wigilię , bo zawsze tylko robię barszczyk czerwony.
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    grzybowa być musi a z łazankami to już całkiem:) tylko ja zawsze stawiam na delikatny krem
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Pacia

    super- zawsze na wigilię robiliśmy barszcz, ale w tym roku była grzybowa-zasmakowała mi bardzo
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszna ,też taka robię:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    beatkaa153

    smaczna zupka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    babi17

    pyszna zupka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !