Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp pieczony

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karp pieczony, zamarynowany w aromatycznych przyprawach jest na pewno lżejszą wersją od karpia smażonego. Karp to dość tłusta ryba, dlatego pieczenie to dobry sposób, aby wydobyć jego smak.

Składniki:

karpia dzwonka 1 kilogram
cebula 1 sztuka
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
Sól w młynku Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karp pieczony

Pieczenie karpia to jeden ze sposobów na przyrządzenie tej pysznej ryby. Tłuste ryby świetnie nadają się pieczenia - wystarczy szczypta przypraw, sok z cytryny i to wystarczy, aby danie było smaczne i gotowe do jedzenia.

1. Dzwonka karpia solę, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję pieprzem, estragonem, przyprawą do ryb i przekładam pokrojoną cebulą, po czym wkładam do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

2. Nagrzewam piekarnik z termoobiegiem do 180 C. Układam dzwonka karpia na blasze wysmarowanej grubo olejem, posypuję cebulą, układam na każdym dzwonku kawałek masła i wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. W czasie pieczenia, przewracam dzwonka, żeby przeszły sosem.

3. Podaję z plasterkami cytryny, na ogrzanym półmisku.

Więcej przepisów na karpia znajdziesz w naszym zbiorze pod nazwą PRZEPISY NA KARPIA.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 09.11.2013 18:58
coś dla mojej żony
Habibi 19.06.2012 13:54
Uwielbiam karpia w każdej poostaci :)
Izabela/bella81 23.01.2012 10:57
lubię
m1monika 27.12.2010 08:25
wygląda super!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak