Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie z herbatników

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 200 g
masło 100 g
miód płynny 2 łyżki
serek brzoskwiniowy homogeniz. 750 g
galaretka brzoskwiniowa 3 opakowania
brzoskwinie w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie z herbatników

Masło podgrzewamy, aby było miękkie, ale nie roztopione. Herbatniki kruszymy na bardzo drobno, ja używam do tego rozdrabniacza, ale można też wałkiem do ciasta. Mieszamy masło z herbatnikami, dodajemy miód, mieszamy i wykładamy tym spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min. 2 galaretki rozpuszczamy w pół litra wody (szklanka na galaretkę). Wstawiamy do lodówki, żeby się ochłodziły i lekko stężały. Kiedy już są odpowiednie, mieszamy je z serkiem przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Masę serową wykładamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężałej lub tężejącej (ważne, by na wierzchu była stężała) masie serowej. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i pozostawiamy do ochłodzenia, a potem zalewamy nią brzoskwinie. Wstawiamy do lodówki na kolejne min. 30 min.

Ja używam serków z kawałkami brzoskwiń :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 11.05.2011 14:27
uwielbiam
iwona332 01.01.2011 02:26
super
mysza666 25.12.2010 18:59
pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak