Przepis i sposób przygotowania na: Placek z chałwą
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 dag bezów
2 chałwy sezamowe (duże)
2 margaryny PALMY
1/2 litra mleka
kieliszek spirytusu
2 budynie śmietankowe bez cukru
BISZKOPT:
Ciemny:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dodać cukier, następnie żółtka.
Utrzeć puszysto. Na końcu dodać mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, kakao,
proszek do pieczenia. Wymieszać pomału łyżką. Upiec biszkopt ciemny. Po
upieczeniu przekroić go wzdłuż na pół.
BISZKOPT JASNY:
Aby upiec jasny biszkopt należy: białka ubić i dodać cukier. Utrzeć to i
dodać żółtka. Następnie wmieszać łyżką 3 łyżki mąki i płaską łyżkę
proszku do pieczenia.
Obydwa piec w temp. 180 st. C, przez 25-30 minut.
MASA CHAŁWOWA I CZEKOLADOWA:
Troszeczkę mleka odlać do budyniów. Następnie to co zostanie ugotować i
wlać rozrobione budynie do tego wrzącego mleka. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć w mikserze 2 palmy i dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Ciągle ucierać aż do skończenia budyniu. Na koniec dodać kieliszek
spirytusu. Podzielić tak powstałą masę na pół.
Do jednej połowy masy wlać zimną roztopioną masę czekoladową, natomiast
do drugiej połowy masy pokruszyć 2 chałwy sezamowe.
UŁOŻENIE:
Najpierw dajemy na tacę biszkopt ciemny i przekładamy go połową masy
chałowej. Następnie układamy na tej masie bezy. Bezy przykrywamy drugą
połową masy chałowej, którą potem przykrywamy biszkoptem jasnym. Na
biszkopt jasny dajemy masę czekoladową. Później tę masę przykrywamy
drugą połową ciemnego biszkoptu.
Ozdobić wg uznania.