Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z chałwą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 1 tabliczka
bezy 20 dag
chałwy sezamowe (duże) 2 sztuki
margaryna palma 2 sztuki
mleko 1/2 litra
spirytus 1 kieliszek
budynie śmietankowe bez cukru 2 sztuki
jajko 9 sztuk
cukier 1 i 1/2 szklanki
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z chałwą

CO WCHODZI W POSZCZEGÓLNE PIĘTRA PLACKA:
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 dag bezów
2 chałwy sezamowe (duże)
2 margaryny PALMY
1/2 litra mleka
kieliszek spirytusu
2 budynie śmietankowe bez cukru
BISZKOPT:
Ciemny:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dodać cukier, następnie żółtka.
Utrzeć puszysto. Na końcu dodać mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, kakao,
proszek do pieczenia. Wymieszać pomału łyżką. Upiec biszkopt ciemny. Po
upieczeniu przekroić go wzdłuż na pół.
BISZKOPT JASNY:
Aby upiec jasny biszkopt należy: białka ubić i dodać cukier. Utrzeć to i
dodać żółtka. Następnie wmieszać łyżką 3 łyżki mąki i płaską łyżkę
proszku do pieczenia.
Obydwa piec w temp. 180 st. C, przez 25-30 minut.
MASA CHAŁWOWA I CZEKOLADOWA:
Troszeczkę mleka odlać do budyniów. Następnie to co zostanie ugotować i
wlać rozrobione budynie do tego wrzącego mleka. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć w mikserze 2 palmy i dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Ciągle ucierać aż do skończenia budyniu. Na koniec dodać kieliszek
spirytusu. Podzielić tak powstałą masę na pół.
Do jednej połowy masy wlać zimną roztopioną masę czekoladową, natomiast
do drugiej połowy masy pokruszyć 2 chałwy sezamowe.

UŁOŻENIE:
Najpierw dajemy na tacę biszkopt ciemny i przekładamy go połową masy
chałowej. Następnie układamy na tej masie bezy. Bezy przykrywamy drugą
połową masy chałowej, którą potem przykrywamy biszkoptem jasnym. Na
biszkopt jasny dajemy masę czekoladową. Później tę masę przykrywamy
drugą połową ciemnego biszkoptu.
Ozdobić wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 17.05.2013 17:26
ale pysznosci
Krzysztof42 12.10.2011 16:17
mniam
magical66 25.06.2011 19:09
pyszny ale i kaloryczny...
malaczarna23 19.06.2011 08:47
z chałwą,pycha:)
ziutula
ziutula 02.06.2011 09:29
pyszne słodkości do kawusi....
patusia 01.06.2011 12:16
mhmmmm, pycha. Z chęcią bym spróbowała :)
gosia47-47 21.05.2011 17:39
pycha
Iwusia 22.03.2011 23:33
ciasto jest wspaniałe - rozpływa się w ustach
Juleczka20 21.03.2011 06:44
musi być smaczny
banditka 03.01.2011 09:26
pyszne ;)
gusia1000 28.12.2010 00:41
Nie jadłam takiego placka jeszcze, ale wygląda znakomicie i na pewno smakuje, bo lubię chałwę.
Kate131 17.09.2010 14:08
smakowicie wyglada i do tego ta chałwa.mniam
edyta18-20 08.09.2010 17:22
pyszne:)
Justyna223 03.09.2010 23:56
coś dla mnie uwielbiam chałwę.
rosik93 21.06.2010 01:03
Chętnie bym takie coś spróbował.Tylko jak by ktoś inny to zrobił i by mnie poczęstwał:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak