Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jabłkowo - orzechowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
cukier puder 30 dag
śmietana 3 łyżki
margaryna 20 dag
masło 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 2 kg
cukier 0,5 szklanki
galaretka cytrynowa 2 torebki
orzeszki ziemne 30 dag
aromat migdałowy 1/4 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
żółtko jajek 3 szt
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jabłkowo - orzechowy

Z mąki, margaryny, 15 dag masła, żółtek, cukru pudru, śmietany, spirytusu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, odłożyć na dwie godziny w chłodne miejsce.
Posiekane orzechy, pozostałe masło i cukier puder oraz aromat migdałowy włożyć do rondla, podgrzewać, mieszając połączyć ze sobą, odłożyć. Jabłka obrać, drobno pokroić, włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy, odrobinę wody, rozgotować, dodać galaretki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na trzy placki. Na jednym rozłożyć masę orzechową. Placki upiec osobno w 180 stopniach. Wystudzone przełożyć masa jabłkową, przyłożyć plackiem z masą orzechową, schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 16.12.2013 08:47
fajne musze wypróbować przepis
ben-ka 15.12.2013 14:48
Ciekawy przepis.
mehia 25.02.2011 20:13
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak