Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik w ciemnym cieście

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
margaryna 30 dag
cukier 35 dag
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 10 szt
cukier puder 15 dag
masło 10 dag
kakao 4 łyżki
ser 1 kg
rodzynki 2 łyżki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
aromat rumowy 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w ciemnym cieście

Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao, wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut. Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym. Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 29.09.2013 19:35
Wygląda wspaniale.
Ela15 27.02.2013 09:36
super ciacho
Aneta41 01.12.2012 17:54
super
agnieszka214 09.10.2012 09:27
apetycznie
MagdaXXX 02.10.2012 22:10
super
Małgosia6 23.09.2012 14:28
pycha
zuzanna_z 16.07.2012 11:21
lubię serniczki
iknkirke 16.07.2012 09:29
smaczne
Iwona51
Iwona51 17.01.2012 11:28
smaczny
Monika193
Monika193 19.12.2011 23:30
palce lizać
Margo1 05.01.2011 11:47
bardzo ładne ciasto , i na dodatek serniczek
romanrafal
romanrafal 04.01.2011 17:25
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak