Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
palma 1 kostka
mleko 500 ml
cukier 1/2 szkl.
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
kremówka 200 ml
cukier 1 i 1/2 szkl.
orzechy garść
rodzynki 1 paczka
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krówka

Z jajek,mąki pszennej i ziemniaczanej ,cukru oraz proszku do pieczenia pieczemy biszkopt.Po upieczeniu kroimy go na 2 części. Pieczemy w prostokątnej foremce.Gotujemy budyń: zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka z cukrem,w pozostałym mleku rozrobić oba rodzaje mąki,wlać do gotującego mleka,zagotować,ostudzić.Rozkręcić z palmą. Przygotowujemy polewę karmelową: 1łyżkę cukru zbrązowić dodać 2łyżki wody,kremówkę oraz 1i1/2 szklanki cukru.Gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Schłodzić. Układamy ciasto:biszkopt,1 część kremu,wiśnie odsączone,biszkopt,druga część kremu,orzechy i rodzynki,polewa karmelowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 23.09.2011 22:31
rewelacyjne ciacho
izapozdro 11.05.2011 20:52
uwielbiam krówkę
kate.500 04.03.2011 00:17
genialne ;-))
anna180 25.02.2011 13:07
pycha:) chociaż ja mam zawsze problem z kremem ale i tak je lubie
Beata73 21.02.2011 14:49
ulubione ciasto mojego syna
Krystyna32 17.02.2011 09:02
pyszne
Izabela28 14.02.2011 19:46
Pyszne;)
magical66 14.02.2011 11:26
pyszne
Danuta8 09.01.2011 18:08
pyszne
ziutula
ziutula 02.01.2011 15:42
smacznego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak