Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumowe ciasteczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna 25 dag
cukier puder 25 dag
jajko 1 szt
cukier waniliowy 16 g
miód 2 łyżki
rodzynki 15 dag
migdały posiekane 10 dag
rum 150 ml
sok z cytryny do smaku
orzechy włoskie 20 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Rumowe ciasteczka

Do garnka wsypać 10 dag cukru i miód, rozpuścić, dodać rum, sok z cytryny, orzechy, migdały i posiekane rodzynki, ostudzić. Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko, resztę cukru i cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na dwa równe placki. Jeden włożyć do formy, posmarować masą rumową, przykryć drugim plackiem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.11.2013 14:32
pyszne ciasteczka
Iwona51
Iwona51 08.12.2011 09:24
smaczne
Iwona51
Iwona51 08.12.2011 09:23
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak