Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa cytrynowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydła kurczaka 4 sztuki
skrzydło indycze 1 sztuka
ryż 1 szklanka
Kostki rosołowe Kucharek 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
jajko 2 sztuki
cytryny 2 sztuki
woda 1.5- 2 litrów
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
marchew 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarnka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa cytrynowa

Warzywa obieramy i razem z mięsem wkładamy do garnka dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i zalewamy wodą gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy mięso i warzywa i przecedzamy przez gęste sito wywar. Do przecedzonego wywaru wsypujemy ryż i gotujemy około 15 minut aż będzie w miarę miękki. Warzywa i mięso kroimy i nakładamy porcje na uprzednio przygotowane talerze.
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Cytryny sparzamy i ścieramy z nich skórkę na drobniutkiej tarce skórki starte odkładamy na bok i wyciskamy sok z cytryn.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę do której powoli dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy razem dokładnie dolewając powoli sok z cytryn oraz łyżkę zupy mieszamy i wlewamy powoli do pozostałej zupy dodajemy jeszcze startą skórkę z cytryn mieszając podgrzewamy aż wszystko będzie gorące ale nie zagotowane. Gorącą zupę nalewamy na talerze z porcjami warzyw i mięsa. Podajemy od razu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 23.12.2010 18:23
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak