Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z groszkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 kg
groszek mrożony 250 gram
boczek 150 gram
sok z cytryny 3 łyżki
rozmaryn 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 3 łyżki
cebulki dymki 1 pęczek
masło 5 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
pieczarki 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z groszkiem

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Posmarować sokiem z cytryny.
Boczek podzielić na cienkie plastry i podsmażyć na chrupko. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia podsmażyć porcje kurcza­ka - po za karczkiem. Mięso przełożyć do garnka, wlać 1/4 I wody i dusić pod przykry­ciem.
Groszek ugotować. Rozmaryn i czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i pieprzem - wraz z bulionem dodać do mięsa. Doprawić do smaku.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Oczyszczone pie­czarki pokroić w plastry i podsmażyć z cebulą na tłuszczu po­zostałym ze smażenia boczku i kur­czaka Dodać do mięsa. Dusić. Groszek wysypać na sitko i osaczyć wrzucić do miesa. Masło rozgrzać wymieszać z mąką, dodać do mięsa i krótko dusić. Sos dopra­wić na ostro.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak