Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka gotowana w piwie

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonko 2 szt
cebula 3 szt
margaryna do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
musztarda do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4-6 listków
ziele angielskie 4-6 kulek
piwo jasne 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka gotowana w piwie

Golonki dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć mieszanką musztardy, soli i pieprzu. Tak zapeklowane wstawić na noc do lodówki.
Obrane cebule pokroić w plastry i obsmażyć na margarynie. Golonki wyjąć z lodówki i również obsmażyć (osobno bez cebuli) – na rumiano. Mięso włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cebulę i wlać piwo, zagotować, (można dolać wody), a następnie dusić na małym ogniu aż do miękkości (ok. 2 godz.).
Można też gotować z mieszanką kapusty kiszonej i białej, marchewką i jabłkiem. Pycha :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak