Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka z żurawinami i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 300 gram
suszone żurawiny 125 gram
cebule dymki 1 pęczek
śmietana słodka 500 ml
oliwa 5-8 łyżek
pieprz do smaku
sól do smaku
karkówka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka z żurawinami i pieczarkami

Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm, przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do lodówki na ok 3-4 godz.
Pieczarki i cebulę dymkę kroimy w plastry. Podsmażamy pokolei: pieczarki, cebulkę i mięso - można ta tym samym tłuszczu ale osobno.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami: mięso, cebula, pieczarki, żurawiny.
Całość zalewamy słodką 30% śmietaną i zapiekamy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Można podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i sałatą zieloną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak