Sposób przygotowania

Składniki

NA CIASTO:
-30 dag zmielonego maku
-25 dag cukru pudru
-6 jajek
-15 dag masła
-10 dag miodu (płynnego)
-5 dag kakao
-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu

NA KREM:
-2 budynie waniliowe
-0.5 litra mleka
-1 kostka (250 g) masła
-2 galaretki o tym samym smaku (czerwone wyglądają chyba najkorzystniej)
-1 paczka
biszkoptów
-polewa czekoladowa
CIASTO:
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać miód i zmielony mak. Całość bardzo, bardzo, bardzo dokładnie utrzeć. 15-20 minut ;)
Do masy dodać kakao, sodę, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość dokładnie wymieszać.
Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć
ją z pozostałymi składnikami.
Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25x36 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez ok.1 godzinę. Wystudzone przekroić na pół.

KREM:
Budynie ugotować zgodnie z sugestiami producenta, ale w podanej przez mnie ilości mleka. Dokładnie je wystudzić.
Masło utrzeć na puch i nie przestając ucierać dodawać do niego po 1 łyżce budyniu.

CYGAN:
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić.
Na pierwszej części ciasta rozsmarować połowę kremu. Poukładać na nim paski z biszkoptów, zostawiając między nimi miejsce na paski z galaretki. Tężejącą galaretkę wlać w puste miejsca między biszkoptowymi paskami i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie rozsmarować pozostały krem i przykryć drugą częścią ciasta. Na koniec polać ciasto polewą-w moich przepisach jest przepis na szybką polewę

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    no przepycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    no przepycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !