Sposób przygotowania

Kupuję białą kapustę-poszatkowaną na targu z odrobiną potartej marchwi ( 2 worki po 10 kg.).
Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej (sól jodowana do przetworów domowych).
Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.
Do poszatkowanej kapusty daję sól, tartą marchew i liście laurowe.
Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.
Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.
Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folię spożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.
Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( 2 kg. na 20 kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.
Kapusta jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    spróbuję na mniejszej ilości
  • 4
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Pewnie spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    MAŁGORZATA79

    sprobuję
  • 4
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim za tak liczne i pozytywne komentarze.
  • 2
    original
    Opublikowano

    basia70

    spróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    W słoiku? A to dla mnie nowość! U nas w domu zawsze w ogromnej beczce się kapustę kisiło, a w słoiku to świetny pomysł!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    wystarczyloby 1 zdjecie , a nie 5 razy to samo dodane !!!!!!!!!!!!!1
  • 3
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    też robię w słoiku i jest super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 3
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim za tak liczne i pozytywne komentarze.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    trzeba wypróbować ten przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    ma-pl

    jakoś nie potrafię jej zaprawiać
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    ciekawe
  • 2
    original
    Opublikowano

    marta1371

    muszę wypróbować ten sposób
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Muszę wypróbować, bo do kiszenia kapusty w beczce nie mam warunków, ani takiej potrzeby, a Twój sposób spodobał mi się.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    AGNIESZKA144

    muszę spróbować
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Dla mnie pyszna,też taką robię:)
  • 3
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Też robię i wiem co jem,bo w takich ze sklepu raz mi się trafił robak,
  • 3
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    ciekawe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marek6

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    ja też taka robie jest pyszna
  • 2
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim za tak liczne i pozytywne komentarze.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    motomaniak

    pyszna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Smakuj

    super, na pewno spróbuje :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    przepysznie wygląda :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    przejs

    oo,tez zrobie!
  • 3
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajna kapucha
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorian

    na zime samo zdrowie, duzo wit c
  • 3
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    kapucha-to jest to
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Wanda6

    właśnie czegoś takiego szukałam, wypróbuję
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    ewelina63

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Fantastyczny przepis, muszę tylko go zredukować do jakichś trzech kilogramów kapusty ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anulka69

    muszę spróbować
  • 3
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    spróbuję
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    super kapustka
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    super pomysł
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    darus

    fajne
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ja zawsze kiszę w beczce ale w słoikach muszę spróbować
  • 4
    original
    Opublikowano

    M-W

    pomysłowo
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim za tak liczne i pozytywne komentarze.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    anoosia

    pycha kapucha
  • 3
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Mój brat robi co roku domową kapustę :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    uwielbiam na suróweczki
  • 2
    original
    Opublikowano

    malcik111

    uwielbiam kapustkę do sałatek
  • 2
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    Hmm,,, warto spróbować:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    ciekawe w s?oiku
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    iknbozka

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    bez słoika lepsza :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    swojska ,kiszona najsmaczniejsza,ja tez sam kapuste kiszę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Elżbieta15

    spiżarnia babci mi się przypomniała :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kokoszka

    nie lubie kapusty kiszonej
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    trzeba wypróbować ten przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 3
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    kapustka + grzybki = pyszne pierożki do barszczu; POPIERAM :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    warto skopiować
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuchareczka1979@wp.pl

    fajme
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Piotr-21

    dobra
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakosz1988

    wygląda apetycznie ;-)
  • 4
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    A może robiłaś , kiszoną młodą . Bo chciałam robić ale nie wiem czy tak samo jak tą na zimę.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Piotr-21

    też taką robie
  • 3
    original
    Opublikowano

    eliza135

    Robie taką samą. Polecam :-)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    piotr20091991@wp.pl

    dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    chelsi

    uwielbiam kiszonki
  • 2
    original
    Opublikowano

    chelsi

    kiszonkiii <3
  • 3
    original
    Opublikowano

    aleksandra16

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    dobra na zupkę
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo dobra
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
  • 3
    original
    Opublikowano

    gosia56

    lubię kiszoną kapustę
  • 3
    original
    Opublikowano

    gosia56

    lubię kiszoną kapustę
  • 4
    original
    Opublikowano

    gosia56

    lubię kiszoną kapustę
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    marianp20

    bardzo smaczne
  • 4
    original
    Opublikowano

    gosia56

    tez kiszę kapustę.
  • 3
    original
    Opublikowano

    sylwiusia055

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
  • 3
    original
    Opublikowano

    pycia9

    pycha
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Angelika6

    lubię kiszona kapstę
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobra, udało mi się zrobic
  • 2
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Uwielbiam kapustępkiszoną ale bez marchewki, niestety nie wszędzie można taką kupić. Myślisz, że mogłabym zakiśić kapustę w taki sposób ale bez marchwi?
  • 2
    original
    Opublikowano

    krystyna330

    fajny pomysł
  • 2
    original
    Opublikowano

    krystyna330

    fajny pomysł
  • 3
    original
    Opublikowano

    jordi

    smaczna i przydatna do wielu dań
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    babi17

    bardzo fajna kapustka
  • 2
    original
    Opublikowano

    mysza620

    muszę wypróbować , bo teraz ciężko dostać naprawdę dobra kapustę
  • 3
    original
    Opublikowano

    pestka

    lubię kapustę , kiszę ją w beczce a potem przekładam do słoików
  • 4
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
  • 2
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    pycha,taka domowa zawsze najlepsza
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Róża1

    lubię kiszoną kapustę:-) i też sama kiszę:-)
  • 4
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Róża1

    też kiszę do słoików:-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Megg

    super kapustka na zimę
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszna jest taka kapusta
  • 2
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    pyszna domowa kapusta
  • 2
    obraz-281-kopiowanie
    Opublikowano

    Babeczka35

    Domowa najlepsza.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ela15

    oryginalny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
  • 2
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    taka domowa najlepsza,też czasem robię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !