Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona w słoiku

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poznaj przepis na kiszoną kapustę przygotowaną sprawdzonym, domowym sposobem. 

Składniki:

marchewka 2 kilogramy
kapusta biała 20 kilogramów
Sól kamienna do przetworów niejodowana 0,8 kilograma
Liść laurowy suszony Prymat 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona w słoiku

Jak zrobić kiszoną kapustę w słoikach? Bardzo prostu!

Skorzystaj z tego przepisu i dowiedz się...

  • gdzie najlepiej kupić kapustę do ukiszenia?
  • ile marchewki dodać do kapusty kiszonej? 
  • jak długo trzymać kapustę w ciepłym miejscu?
  • jak chronić nakrętki od słoików przed rdzą i wycieknięciem soku?

Najlepszą kapustę do ukiszenia kupiłam na targu, w 2 dużych 10 kilogramowych workach. Ta kapusta była już poszatkowana i zawierała odrobinę marchewki. 

Jeśli kupiłeś samą kapustę - poszatkuj ją. Potem utrzyj marchewkę i dodaj do kapusty. Najlepsze proporcje to 2 kilogramy marchwi na 20 kilogramów kiszonej kapusty. 

Do worków z poszatkowaną kapustą i marchewką dodałam sól kamienną do przetworów - po 0,4 kilograma soli na każdy worek i dokładnie wymieszałam. Dodałam też pół paczki liści laurowych.

Następnie worki z kapustą umieściłam w 2 dużych wiadrach i zostawiłam na tydzień w ciepłym miejscu, by uruchomiła się fermentacja.  

Po tym czasie przełożyłam kapustę i wytworzony sok do litrowych słoików. Pod każdą zakrętką położyłam folię spożywczą by uchronić przed rdzą i wycieknięciem soku. Słoiki dałam do piwnicy - najpierw na kilka dni na ziemię (na wypadek gdyby wyciekał z nich sok), a potem na półki. 

Kapusta kiszona w słoiku jest zdatna do spożycia nawet 2 lata po przygotowaniu, w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.02.2017 23:29
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
IwonaKa 26.10.2015 22:51
taka domowa najlepsza,też czasem robię
gusia1000 30.09.2015 00:47
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Ela15 14.09.2015 11:32
oryginalny pomysł
Babeczka35 19.04.2015 07:30
Domowa najlepsza.
Przepisy Joanny 20.02.2014 19:27
pyszna domowa kapusta
IKrakowianka 02.01.2014 17:51
pyszna jest taka kapusta
Megg 11.12.2013 00:14
super kapustka na zimę
Róża1 27.09.2013 09:45
też kiszę do słoików:-)
gusia1000 13.09.2013 22:38
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Róża1 07.08.2013 07:26
lubię kiszoną kapustę:-) i też sama kiszę:-)
IwonaKa 17.07.2013 18:47
pycha,taka domowa zawsze najlepsza
gusia1000 03.05.2013 18:57
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
pestka 21.04.2013 13:55
lubię kapustę , kiszę ją w beczce a potem przekładam do słoików
mysza620 10.04.2013 15:06
muszę wypróbować , bo teraz ciężko dostać naprawdę dobra kapustę
babi17 09.04.2013 07:29
bardzo fajna kapustka
jordi 27.03.2013 23:49
smaczna i przydatna do wielu dań
krystyna330 17.03.2013 21:09
fajny pomysł
krystyna330 16.02.2013 13:04
fajny pomysł
Aannkaa82 14.02.2013 19:41
Uwielbiam kapustępkiszoną ale bez marchewki, niestety nie wszędzie można taką kupić. Myślisz, że mogłabym zakiśić kapustę w taki sposób ale bez marchwi?
ziutula
ziutula 09.12.2012 11:08
dobra, udało mi się zrobic
Angelika6 05.12.2012 10:26
lubię kiszona kapstę
pycia9 18.10.2012 15:11
pycha
gusia1000 12.10.2012 19:38
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
sylwiusia055 08.10.2012 09:15
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak