Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 50 dag
ryż do risotto 30 dag
cebula 2
mrożony zielony groszek 20 dag
czosnek 3 ząbki
śmietana kremówka 15 dag
masło 4 łyżki
koperek posiekany 2 łyżki
tymianek
sól
pieprz
bulion warzywny 1 kostka
ser żółty 10 dag (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami

Kurki opłukać. Cebule i czosnek obrać, posiekać. W rondlu o grubym dnie rogrzać masło. Włożyć cebulę z czosnkiem oraz kurki, smażyć mieszając przez 5 min. Ryż opłukać, osączyć, dodać do kurek i smażyć dalsze 5 minut. Wlać 750 ml wrzątku z rozpuszczoną kostką, doprawićtymiankiem, solą, pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryżwchłonie cały płyn. Dodać zielony groszek, wymieszać, gotować jeszcze 10 minut. Risotto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aby ryż napęczniał. PRzed podaniem posypać startym żółtym serem i polać kremówką wymieszaną z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 07.07.2011 23:17
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak