Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
grzyby leśne 50 dag
cebula 2
jajko 2
czosnek
śmietana 12-procentowa 250 ml
masło 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
koperek
Majeranek suszony Prymat
papryka mielona
sól
pieprz
ser żółty 10 dag (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki i posypać solą, pieprzem, majerankiem. Grzyby pokroić i umyć. Na patelni stopić 3 łyżki masła i zeszklić posiekane cebule z czosnkiem.. dodać grzyby i smażyć ażpuszczą sok. Oprószyć solą, pieprzem, mieloną papryką i dusić ok 15 minut.
Naczynie do zapiekania posmarować łyżką masła i posypać bułką tartą. Ułożyć na przemian plastry zieniaków i grzyby, posypując każdą wastwę tartym żółtym serem. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać serem, zapiekać 30 min w 180 st. dekorować koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 30.05.2012 08:59
mniam
Zoso 07.01.2012 21:54
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak