Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane gniazdka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 duże
szpinak 60 dag
bryndza 10 dag
papryka czerwona
jajko 4
czosnek 4 ząbki
śmietana kremówka 10 dag
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane gniazdka

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać. W rondlu rozgrać łyżkęmasła, włożyć pokrojoną paprykę i smażyć 5 minut. Włożyć posiekany szpinak, przykryć i dusić 6 minut. Doprawićzmiażdżonym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Z ugotowanych ziemniaków ściąć z jednej strony gruby plaster i łyżeczką wydrążyć część miąższu. Utrze go ze śmietaną oraz bryndzą, dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać.
Wydrążone ziemniaki napełnić masą szpinakową. Ziemniaki ułyć w brytfance. W farszy zrobić spore dołki łyżką i wbić w nie po jednym jajku. Wierzch obłożyć płatkmai masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać przez 10-12 minut, aż jajka sięzetną.
Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 15.06.2011 07:30
fajne
iwona332 04.06.2011 09:58
super
Zoso 15.04.2011 19:31
smacznee

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak