Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z sosem miętowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożony szpinak 50 dag
feta 10 dag
jajko 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
sos miętowy
sok i skórka z cytryny
mięta świeża siekana 2 łyżki
papryczka chili 1 szt
jogurt naturalny 20 dag gęsty
bulion 1 kostka
ser żółty 5 dag (tarty)
ryż 20 dag (drobnoziarnisty)

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z sosem miętowym

Szpinak rozmrozić, odcisnąć. Ryż zalać 1/2 litra wrzątku z rozpuszczoną kostką bulionową, zagotować i gotować pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn, odstawićna 20 minut.
Do ryżu dodać szpinak, pokruszoną fetę, żółty ser, wbić 2 jajka. Doprawić czosnkiem, posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować nieduże krokiety.
Krokiety zanurzać w rozbełtanych jajkach, obtoczyćw bułce tartej i smażyć na rogrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku.
Jogurt wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Sos doprawić solą i pieprzem. Krokiety podawać na gorąco z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak