Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADY ŚLĄSKIE

5.0
(47)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na rolady śląskie nadziewane boczkiem, kiełbasą i ogórkiem w pysznym sosie mięsnym. Podajcie je podobnie, jak na śląsku z kluskami ziemniaczanymi i kapustą czerwoną.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 6 grubych plastrów
cebula biała 3 sztuki
boczek wędzony 6 średnich pasków
kiełbasa śląska 6 średnich pasków
Musztarda stołowa Prymat 6 dużych łyżek
sól do smaku
masło do wysmarowania dna brytfanny
woda do podlewania rolad
biała nić do spięcia rolad
pieprz do smaku
ogórek kiszony 6 średnich pasków

Porada

Tradycyjne rolady śląskie robi się z mięsa wołowego. Mięso wieprzowe wymaga krótszej obróbki.

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADY ŚLĄSKIE

MIĘSO:
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. stołową, sarepską lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).

FARSZ:
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.

ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.

PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.

SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką lub przyprawą uniwersalną w płynie.


Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.03.2017 21:29
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
Bożena Matuszczyk 03.03.2017 08:15
Pyszna śląska rolada.;)
gusia1000 15.02.2017 23:43
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
hanbes 23.10.2016 12:52
Ten przepis dla rodowitego Ślązaka to jak poezja, moja babcia też takie robiła i jestem mile zaskoczony że takie przepisy są dalej w użyciu. Mięso TYLKO wołowe, piszę to bo pojawiło się w użyciu wiele przepisów na inne rodzaje mięs pod afiszem "rolada śląska"... Przepis , który Pani opublikowała jest fantastyczny!
gosia56 18.11.2015 10:47
Ale roladki podaje się juz bez nitki którą się wczesniej zdejmuje
gusia1000 30.09.2015 00:49
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Ela15 02.07.2015 14:38
prawdziwe pyszności
romanrafal
romanrafal 06.12.2014 18:13
pyszne roladki
turkus3 07.11.2014 20:11
mniam, moje maluchy uwielbiają rolady tak jak ja !!!
erym 24.05.2014 13:15
pieknie zwiniete, wygladaja na chrupiace, slinka sama leci :)
ppaulina 05.05.2014 17:31
super mięcho :)
mysia12 03.05.2014 20:50
Wyglądają znakomicie.
kate.500 03.05.2014 00:29
pyszne roladki
AGNIESZKA144 26.04.2014 12:17
wyglądają super apetycznie
Magula 24.04.2014 18:19
są pyszne takie roladki
kasienka23 18.04.2014 21:41
smaczne roladki!
Jagódka77 17.04.2014 20:17
po prostu pyszności, takich smakołyków nigdy nie odmawiam
kloruś 10.04.2014 10:05
pięknie wyglądają
Przepisy Joanny 20.02.2014 19:20
pyszne roladki
Lidka19880 24.01.2014 12:55
ale smakowite
barbara11561 14.01.2014 12:06
bardzo pyszne:)
Megg 04.12.2013 11:00
bardzo apetyczne roladki
gusia1000 13.09.2013 22:42
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
krystyna330 07.09.2013 21:43
ciekawy przepis
stefcia
stefcia 07.09.2013 10:42
niezawodne mięsko na każdym stole

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak