Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny keczup

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 5 kg
cebula 6 dużych
papryka czerwona 7
gruszka 3/4 dojrzałej sztuki
Goździki całe Prymat 7 sztuk
cukier 1,5 szklanki
sól 1 czubata łyżka
papryka mielona
ocet 1 szklanka 6%

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny keczup

Pomidory sprzyć, oczyścić i pokroić na mniejsze części, cebulę obrać i pokroić, oczyścić paprykę i gruszkę. Wszystkie składniki włożyć do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem i dodać goździki. Rozgotować wszystko na wolnym ogniu. Rozdrobnić mikserem i przetrzeć przez sito (lub użyć blendera). Dodać ocet, cukier, sól i jeszcze raz zagotować. Jeżeli ktoś lubi bardziej ostry smak, to należy dodać paprykęmieloną słodką i ostrą. Gorącą masę przełożyćdo wyparzonych słoiczków i zamknąć czystymi, niezniszczonymi pokrywkami. Wstawić do garnka, zalać gorącą wodą i pasteryzować 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 05.02.2011 11:00
Kiedyś robiłam własny ketchup i chyba trzeba do tego powrócic bo był pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak