Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta - zapiekanka z twarogieem i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 20 dag
śmietana 4 łyżki
żółtko jajek 1
szczypta soli
twaróg 25 dag
jajko 2
oregano świeże
pomidory 0,5 kg malutkich
MIESZANKA CHIŃSKA MROŻONA
żółty ser 15 dag
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta - zapiekanka z twarogieem i warzywami

Mąkę posiekać z zimnym masłęm i solą, dodać żółtko, śmietanę. Szybko zagnieść ciato, uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciato wyjąćz lodówwki, rozwałkować na grubość 4 mm, wylepićformę do tarty, docisnąć ciasto palcami, nakłuć widelcem. Piec 10 min w temp 200 st., wyjąć.
Mieszankęchińską przesmażyć na patelni, ostudzić. Twaróg utrzeć z jajkami, dodaćuduszone chińskie jarzyny, sól, pieprz i starty na tarc o dużych oczkach żółty ser. Wymieszać.
Masę wyłożyć na upieczone ciasto i powciskać w nią małe pomidorki. Dołożyć listki świeżych ziół. Przykryć folią aluminiową i piec 20 minut, podawać na ciepło lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak