Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi gęsie pieczone z sosem grzybowo-porowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi gęsie 2
bulion drobiowy 250 ml
śmietana kremowa 30% 250 ml
Majeranek suszony Prymat 2 łyzki
pieczarki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: piersi gęsie pieczone z sosem grzybowo-porowym

Wykonanie:

Umyte piersi nacieramy sola, pieprzem, majerankiem odstawiamy w chłodne miejsce na 2h. Pory kroimy na pół plastry ok 0,5 cm.Umyte grzyby kroimy w plastry. Gęś smażymy bez tłuszczu na patelni z obu stron na złoty kolor. przekładamy je do naczynia żaroodpornego , zalewamy bulionem pieczemy przez 1h w temp. 180 C- podlewając mięso powstałym sosem. Na patelni na oliwie smażymy pora , grzyby i tymianek. Gdy puszczą sok dodajemy śmietanę i dusimy przez 10 min. do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Piersi gęsie kroimy w plastry i polewamy sosem.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 07.04.2011 07:26
musi być pyszne
agata1722
agata1722 22.03.2011 17:48
to mi smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak