Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka rybna po norwesku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion rybny 1 litr
śmietana kremowa 30% lub 36% 1/2 szklanki
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
cebula biała 3 sztuki
ziemniak 1 sztuka
marchewka 3-4 sztuki
ryby (2 rodzaje ) 70 dag
seler 1/4 sztuki
selera naciowego 1 łodyga
por (biała część) 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuki
przyprawa do zup do smaku
natka pietruszki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka rybna po norwesku

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, ziemniaka i selera kroimy w niedużą kostkę. Pora i seler naciowy kroimy w nieduże plasterki. Cebulę siekamy. Warzywa wkładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok 15-20min. Ryby myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, oraz lekko solimy. Kroimy w kawałki i wkładamy do zupy, gotując kolejne 15-20 min. na małym ogniu tak by rybka się nie rozpadła. Do osobnego rondelka wlewamy ok 1 szklankę bulionu i mieszamy ze śmietanami, a następnie wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawimy do smaku i posypujemy natką pietruszki. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.06.2013 22:17
zapowiada się super
elzbietar64 23.04.2012 23:48
słyszałam ale jeszcze nie jadłam rybnych zup i muszę konieczne skosztować
caralajna 25.02.2012 22:59
nie jadam rybnych zup ale dla takiej zrobiłabym wyjątek :)
Baska Kaska 27.02.2011 08:29
świetna
IlonaAlbertos 27.06.2010 10:10
Uwielbiam zupy rybne, na pewno wypróbuję ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak