Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru i pół szklanki letniego mleka, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać z cukrem. Obrać jabłka i pokroić na drobne, cienkie kawałki. Wsypać mąkę do miski, posolić, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, olej, jajka z cukrem . Wymieszać drewnianą łyżką, ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Ubić trochę, wystarczy 2-3 minuty. Dodać jabłka. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, ok. pół godziny. Potem rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką po kilka placków, przykryć pokrywką. Gdy wyrosną i zrumienią się od spodu, przewracać ostrożnie i dosmażać bez przykrycia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, otoczyć w cukrze-pudrze z cynamonem. Można jeszcze polać śmietaną i posypać cukrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pyszne! wszystkie Pani przepisy są rewelacyjne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    takie jak u babci :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    takie lubię!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    b.smaczne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    lubię takie racuszki:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !