Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać w misce na gładkie ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić na pół godziny.

Ciasto:
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (dałam tylko połowę)
- 1/3 szkl. cukru
- 2 i 1/2 - 3 szkl. mąki
- 1/2 kostki masła

Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, sól , cukier i 1 szklankę mąki. Zmiksować na gładkie ciasto. Następnie dodać masło (temp. pokojowa) pokrojone na małe kawałeczki i ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać resztę mąki (po 1 dużej garści). Wyrabiać mikserem lub ręką do uzyskania miękkiego , ale nadającego się do zagniatania ciasta i do momentu , aż masło całkowicie się rozprowadzi. Wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski , przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej do podwojenia objętości (1 i 1/2 - 2 godz.). Po tym czasie ciasto odgazować , z powrotem przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia najpierw należy przygotować nadzienie , zanim zabierzemy się za formowanie plecionek.

Nadzienie jagodowe:
- 2 szkl. jagód
- 1/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć płomień i podgrzewać przez 5 minut , a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Nadzienie serowe:
- 200 g sera białego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mikstury jajecznej (1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka - to co zostanie będzie użyte do posmarowania plecionek)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować.

Kiedy nadzienie jagodowe już wystygnie , można brać się za formowanie ciasta. W tym celu należy wyjąć je z lodówki , lekko odgazować i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na środku rozsmarować najpierw nadzienie serowe , a potem na wierzchu jagodowe. Po bokach pociąć ciasto na ok. 3 cm paski i zakładać je na przemian na nadzieniu (tak jak tutaj). Po uformowaniu plecionek posmarować po wierzchu resztą mikstury jajeczno-mlecznej. Odstawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Tuż przed włożeniem do piekarnika ponownie posmarować roztrzepanym jajkiem (o ile jeszcze zostało). Piec w temp. 180 st.C przez 35-40 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !