Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kokosem i orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek 5 szt
margaryna 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kokosem i orzechami

100 g posiekanych orzechów, 100 g kokosu, 5 białek, 1 szklanka cukru

Makę wymieszaną z proszkiem posiekać z margaryną i żółtkami, zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Kawałki ciasta włożyć na minimum pól godziny do lodówki, by stwardniały.
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle mieszając dodać stopniowo szklankę cukru. Gdy cukier będzie już rozpuszczony, wsypać orzechy i kokos, delikatnie wymieszać.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia potrzeć na tarce jedno ciasto białe oraz ciemne. Na to wlać pianę z kokosem i orzechami. Górę posypać resztą potartego jasnego ciasta. Piec w 200 st. C ok. 45 minut.
Po wyjęciu z pieca ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak