Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po karpacku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet śledziowy 80 dag
mleko 2% 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
jabłka 1/2 kg
oliwa 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat
sól
sok z cytryny
skórka z cytryny
cukier drobny

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po karpacku

Śledzie moczymy 2 godziny w mleku. Jabłka obieramy, usówamy gnazda nasienne, kroimy w palstry i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy oliwę wrzucamy jabłka i dusimy ok 3 min.Dodajemy skórkę otarta z 1 cytryny, przyprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Mieszamy i dusimy ok.7 min. Następnie do jabłek dodaj przecier pomidorowy i cukier do smaku (ok.1/2 łyżeczki), delikatnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Wymoczone filety osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w salaterce albo półmisku. Ślezdie przykrywamy masą jabłkową, wstawiamy na 5 godz. do lodówki aby śledzie przeszły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.06.2013 09:44
raczej jeszcze nie jadłam
bami 28.09.2011 17:34
Takiej nazwy jeszcze nie słyszałam, ale przepis brzmi całkiem fajnie :)
Justyna70 28.12.2010 19:40
takich nie próbowałam a wydają się być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak