Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka do wigilijnego barszczu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola biała 2 szklanki
grzyby suszone 1 szklanka
cebule 4 sztuki
mąka poznańska 3 szklanki
oliwa 1 łyżka
pieprz 1/4 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka do wigilijnego barszczu

Mąkę wsypujemy do miski, solimy, dodajemy oliwę. W misce, żeby się nie oparzyć, wlewamy do mąki wrzątek i mieszamy widelcem - tak długo, aż utworzy się jednolita bryła. Wtedy wyrzucamy ją na omączony blat i wyrabiamy dokładnie- ciasto ma być plastyczne.
Zostawiamy kilkanaście minut do ostudzenia i wałkujemy dość cienko- nie będzie z tym problemów.
Fasolę moczymy na noc, rano odlewamy wodę i gotujemy w nowej do miękkości, soląc na końcu. Grzyby moczymy godzinę i też gotujemy do miękkości. Cebule w plastrach smażymy na oleju, potem dusimy. Powinno być : połowa fasoli i po ¼ cebuli i grzybów. Miksujemy to wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem i .
Ciasto wałkujemy cienko, tniemy na kwadraty ( 4-5 cm), na środek kładziemy farsz i zlepiamy w trójkąty. Przeciwległe końce sklejamy, trzeci wywijamy na zewnątrz, na kształt świńskich uszu. Gotujemy w osolonym wrzątki ok, minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.01.2014 10:09
bardzo dobre
angelika14 29.11.2011 18:50
super na pewno spróbuję
Magdalena1110 21.02.2011 19:19
uwielbiam
pacpaw 29.01.2011 00:20
prawdziwy barszcz tylko z uszkami :)
ben-ka 21.12.2010 11:40
Ja też już mam uszka do barszczu:):):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak