Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 8
cukier puder 25 dkg.
sok z cytryny 2 łyżki
masa
masło śmietankowe 1,5 kostki
mleko 1/2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
żółtko jajek 4
kakao 4 łyżki
spirytus 4 łyżki
margaryna
poncz
woda 1,5 szkl.
sok z cytryny
spirytus
kawa rozpuszczalna
orzechy włoskie 25 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy

Ciasto: wsypujemy do miski orzechy, dodajemy ubite białka, następnie bułkę tartą, cukier i żółtka. Pieczemy placek.
Po upieczeniu przecinamy go na pół.
Masa: masło, mleko, cukier rozgrzewamy na małym ogniu, następnie do tego wlewamy bardzo powoli żółtka ciągle mieszając, na koniec wsypujemy kakao. Mieszamy aż połączą się składniki i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie miksując dodajemy spirytus i margarynę.
Jeden placek nasączamy ponczem, następnie smarujemy go masą. Przykrywamy drugim plackiem, nasączamy go i znowu smarujemy masą. Na koniec smarujemy boki.
Tort możemy ozdobić większymi kawałkami orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak