Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z kaparami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 4
pieprz
mąka 1/2 szkl.
oliwa 2 łyżki
masło 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
kapary 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z kaparami

Filety umyć i osuszyć. Ułożyć na desce i ostrym nożem naciąć - zaczynając od zewnętrznej strony - na płask górny (grubszy) fragment, nie odcinając go do końca. Rozłożyć w tym momencie i ułożyć pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Zbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm. Lekko oprószyć sol pieprzem.
Na duży talerz wysypać przesianą mąkę. Obtoczyć w niej filety z obu stron. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z połowa masła - raczej na średnim niż dużym ogniu - i w momencie gdy się spienią usmażyć kurczaka. Smażyć z obu stron przez ok. 3 minuty na złoty kolor. Mięso wyjąć i odłożyć na talerz.
Patelnię zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny i odcedzone kapary. Mieszać trzepaczką, aż dokładnie rozpuszczą się resztki z dna patelni. Dodać resztę masła i wymieszać. Patelnię postawić z powrotem na ogniu, dodać mięso i chwilę podgrzewać. Całość posypać natką i natychmiast podawać

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 12.04.2012 23:43
bardzo smacznie wyglada
Marybeth
Marybeth 22.10.2011 09:14
pychota!
indi 02.08.2011 10:18
uwielbiam piersi z kurczaka i kapary a razem w duecie brzmi jak poezja, mam nadzieję, że i tak świetnie smakuje :)
wolochski 24.07.2011 23:38
super
traktorek 16.02.2011 11:12
świetne
Beata73 19.01.2011 15:08
ciekawa potrawa szczególnie z kaparami
mirosława4 12.01.2011 20:03
wygląda smakowicie
Joanna108
Joanna108 12.01.2011 19:00
Dawno nie jadłam kaparów ...
Anna169Hosz 09.01.2011 11:08
Zapowiada się smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak