Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba zapiekana w warzywach

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet ryby 800 gram
brokuły 500 gram
marchewka 3 szt
groszek 250 gram
cytryna 1 szt
olej
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
cebula 1 szt
ser żółty 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana w warzywach

Brokuły umyć, osączyć i podzielić na mniejsze części. Marchewkę obrać, umyś i pokroić w kostkę. Do garnka nalać wody, posolić. Włożyć brokuły, marchewkę i groszek - jeżeli jest konserwowy to nie. Podgotować ok 8-10 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Rybę oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, skropić cytryną - podsmażyć na rozgrzanej oliwie ok 2 min z każdej strony.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem albo margaryną - na dno wyłożyć podpieczoną rybę. Na rybę wysypać zeszkloną cebulkę i resztę wymieszanych warzyw. Ser żółty zetrzeć i posypać nim warzywa. Na wierzch można położyć trochę masła i posypać bazylią lub tymiankiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180\'C i zapiekać ok 30 - 40 min, można delikatnie podlać wodą wymieszaną z cytryną i przyprawami.

Można podawać z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 21.12.2010 10:31
uwielbiam rybe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak