Sposób przygotowania

Kolejna wariacja na temat kurek, które lubię i chętnie zbieram. Świeże, oczyszczone, nie płukane, można przechować w lodówce nawet 10 dni...

Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie, płuczemy, osączamy. Warzywa płuczemy, z papryk usuwamy pestki. Cebulę, czosnek i chili siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażymy, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową a gdy nieco zmięknie - pokrojoną w paski kolorową paprykę. Po chwili dodajemy oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Całe danie przyrządza się dość szybko - warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    mniam, mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    smakowicie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    smakowicie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam kurki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    a te wygladają cudnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    pysznie wygląda
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    dobrze,że trafiłam na ten przepis,oprócz smakowitego jedzonka znalazłam cenną informację:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    przekombinowane
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    myślisz? nie sądzę - nam bardzo smakowało i w sumie żadne kombinacje bo to bardzo proste danie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !