Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini calzone z szynką i mozzarellą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: pół kg
szynka 8 plastrów
mozzarella 250 g
czosnke 2 zabki
oliwa 8 lyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Mini calzone z szynką i mozzarellą

Ciasto dzielimy je na 8 części, rozwałkowujemy formując małe okręgi i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość.

Nagrzewamy piekarnik na 180st.

Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z oliwą. Blat ciasta smarujemy łyżką czosnkowej oliwy po całości zostawiając jednak ok 1 cm od brzegu nieposmarowanego ciasta. Na połowie ciasta układamy plaster szynki zwinięty w rulonik i kawałki mozzarelli. Składamy na pół jak pieroga i zawijamy brzegi. Calzone przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę podsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 07.11.2011 12:18
dziękuję
Jastinka 07.11.2011 11:32
smaczne
dorota20w 09.08.2011 12:34
polecam !
Jolanta40 04.08.2011 08:37
a tego jeszcze nie robiłam, super !!
aisoglam 17.01.2011 14:34
fajny przepis!
dorota20w 22.12.2010 18:18
dziękuję :)
dorota20w 22.12.2010 18:18
dziękuję :)
suzana 20.12.2010 12:38
super!
halinka1011 20.12.2010 07:47
świetny przepis
patusia 20.12.2010 00:24
*apetyczne
patusia 20.12.2010 00:23
Mmmmm, bardzo zpatyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak