Sposób przygotowania

Podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i chwilę smażyć razem. Zalać 400 ml bulionu i gotować na małym ogniu aż płyn całkowicie wsiąknie. Z papryk ściąć czapeczki, środki oczyścić z nasion. Cukinię przekroić na pół i wydrążyćmiąższ ( pozostawiając nienaruszone ścianki).
Miąższ cukinii posiekać, marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, seler naciowy drobno pokroić. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oliwyi wymieszać z ryżem, rodzynkami oraz połową posiekanego koperku. Doprawić solą, pieprzem. Przygotowanym farszem napełnić wydrążone papryki oraz połówki cukinii.
Warzywa ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, podlać resztą bulionu oraz oliwy i wstawićdo gorącego piekarnika. Zapiekać 25 minut w temp. 200 st. Przed podaniem posypać resztą koperku. Danie można podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !