Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina faszerowana

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina bez kości 1,5 kg
papryka czerwona 3 sztuki
ziemniaki małe 6 sztuk
sól do smaku
olej do smażenia
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina faszerowana

Papryki umyć, osuszyć, wstawić do gorącego piekarnika. Piec do momentu aż się zrumieni. Wyjąć, włożyć do woreczka foliowego lub nakryć ściereczką, odstawić na pół godziny. Ziemniaki umyć, obrać, zalać wrzątkiem i ugotować na półtwardo.
Mięso rozkroić jak na roladę, rozbić mocno tłuczkiem do uzyskania prostokąta. Natrzeć solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Z papryk ściągnąć skórkę, pokroić je w taki sposób, aby można było każdy ziemniak w nią zawinąć. Na płacie mięsa układać rzędem ziemniaki zawinięte w paprykę. Mięso ciasno zwinąć, spiąć szpilkami tak, aby zaznaczyć kolejną porcję. Obsmażyć mięso na oleju ze wszystkich stron, włożyć do rondla, podlaćszklanką wody, dusić około godziny na małym ogniu. Podawać udekorowane listkami świeżej bazylii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 07.11.2012 14:22
ciekawy przepis
Zoso 18.06.2011 21:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak