Sposób przygotowania

składniki:
* 45 dag suchego ryżu
* 5 podudzi lub 10 skrzydełek
* 1 cebula
* 15 dag pieczarek
* 1,25 litra wody
* 12,5 dag margaryny+2 łyżki
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki czubate pikantnego keczupu
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 2 łyżki przyprawy Kucharek
* 1 płaska łyżka curry
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
* 1 jajko
* bułka tarta do panierki
Naczynie żaroodporne posmarować dwiema łyżkami margaryny.Wsypać suchy ryż, posypać posiekaną cebulą i pokrojonymi w półplastry pieczarkami.
W garnku zagotować wodę z koncentratem,keczupem,połową kostki margaryny i wsypać przyprawę Kucharek lub Vegetę, papryki,curry,pieprz i czosnek granulowany.
Gorącą zalewę wylać na ryż.
Opłukane i osuszone mięso panierować w jajku i bułce tartej i położyć na wierzch zapiekanki.Początkowo lekko się zatopi, ale proszę się nie przejmować.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok.1-1,5 godziny, aż ryż wchłonie płyn a mięso będzie miękkie.
Posypać zieleninką i podawać gorące, nabierając każdej osobie mięso wraz z porcją ryżu.
Ryż jest pikantny, więc jeśli ktoś nie lubi wyrazistych w smaku potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ewcia Chinkę naśladuje , ryż z kurczakiem nam serwuje...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Smakowite :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !