Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 150 g
cukier puder 40 g
masło 70 g
Masa budyniowa:
budyń 1 op
mleko 500 ml
bita śmietana do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem

Ze składników ciasta przygotowujemy kruche ciasto, którym wyklejamy szklane naczynie do tarty. Następnie nakłuwamy je na dnie i bokach widelcem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temp. 160st. Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Budyń mieszamy z zimnym mlekiem, wstawiamy na mały gaz i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotową masę przelewamy na spód z ciasta.

Całość dekorujemy bitą śmietaną (szybsza wersja) lub robimy pierzynkę z białk jajek ubitych z cukrem pudrem (wymaga pieczenia w piekarniku do zarumienienia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 11.04.2012 20:34
ciasto pychotka
babeczka_1982
babeczka_1982 14.10.2011 00:52
Bardzo prosty i szybki przepis . Idealny na podwieczorek dla moich łasuchów . Na pewno wypróbuje .
Grażyna13 23.08.2011 16:29
pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak